Anadolu'da Şemamok veya Bostan gülü gibi farklı isimlerle anılan, parfüm gibi yoğun ve baskın kokulu olan ancak yenilmeyen, küçük boyutlu çizgili süs kavunu türüdür.
Bir zamanlar sultanların ve zengin tüccarların kıymetli hediyelerinden biri olan, ancak günümüzde unutulmuş bir koku geleneğinin hikayesidir.
Cucumis melo, bostan gülü kavunu, Divanı Lügâti't Türk'te bu kavundan ve içerdiği faydalarından bahsedildiği gibi, tarihsel bir kıymet içeren büyüleyici kokusu, tatlı, sıcak, davetkâr, gür, tropik, tatlı meyve esintileri içeren bir meyvedir.
Cucumis melo
Evliya Çelebi'nin de şifahanelerde sinüzit tedavisinde kullanıldığından bahsettiği bu şahane kokulu kavun, ayrıca 14. yüzyılda Eşref Bin Muhammed'in bu bahsi geçen kavunun beyin ve diş hastalıklarında kullanımının faydalarını belirttiği ifade edilmiştir.
Osmanlı dönemi Anadolu geleneklerinde bazı evlerde ortamı kokulandırmak ve yeni ya da yıkanmış kıyafetlere kavun kokusunun sinmesi için kumaşlara sarılıp bir süre bekletilirdi.
Bir zamanlar, maserasyon tekniğiyle ılık zeytinyağı içinde uzun süre bekletilen Bostan gülü kavunu, yağ içinde zamanla eriyen kavunun doğal kokusunun zeytinyağına nüfuz ettirilmesi sonucu bir tür vücut parfümü olarak da kullanılmıştır.
Kommentare