top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Korkmaz

Bostan Gülü Kavunu

Şemamok Kavunu

Bu makale bir zamanlar Sultanların ve zengin tüccarların kıymetli hediyelerinden olup ta günümüzde unutulan bir koku geleneğinin hikayesidir.


Anadolu'da Şemamok veya Bostan gülü gibi farklı isimlerle anılan parfüm gibi yoğun baskın kokulu olan ancak yenilmeyen küçük boyutlarda çizgili süs kavunu türüdür.


Bostan gülü kavunu Divanı Lügâti't Türk'te bu kavundan ve içerdiği faydalarından bahsedildiği gibi zamanda tarihsel bir kıymet içeren büyüleyici, tatlı. sıcak, davetkar, gür, tropik meyve esintileri taşıyan spesifik kavun aromasından dolayı takdire şayandır.

 Evliya Çelebinin de şifahanelerde sinüzit tedavisinde de kullanıldığından bahsettiği bu şahane kokulu kavun ayrıca 14. yüzyılda Eşref Bin Muhammed bu bahsi geçen kavununun beyin ve diş hastalıklarında kullanımın faydalarını beyan etmiştir.


Osmanlı dönemi Anadolu geleneklerinde bazı evlerde ortamı kokulandırmak ve yeni yada yıkanmış kıyafetlere kavun kokusu sinmesi için kumaşlara sarılıp bir süre bekletilirdi.

Osmanlı dönemi ahalisinin ceplerinde Şemamok taşıması yaygınlaşarak nerdeyse gelenek haline gelerek popülerliğini korumuş hatta bir adım ötesi olan zeytin yağı içinde uzun süre bekletilen Bostan gülü kavunu Maserasyon yöntemi ile ılık yağ içinde zamanla eriyen kavunun doğal kokusunun zeytin yağına geçmesiyle vücut parfümü olarakta kullanılmıştır.



Türkiye'de gelecek nesillere aktarılması için tamamen güzel koku amacıyla tarlalarda üretilen bu parfümlü kavunun tohumları yüzlerce yıldır hiçbir melezleme ve genetik değişime uğramadan günümüze kadar gelebilen nadir hazinelerdendir.



Doğal esans koku paletine büyük katkı yapması için yeniden keşfedilmeyi bekleyen Bostan gülü hiç şüphesiz parfümcülerin hayallerini süsleyecek nota kombinasyonlarına aday olabilecek bir üründür.














85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page