top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Korkmaz

Frangipani

Güncelleme tarihi: 26 Eyl

Plumeria

16. yüzyıldan beri parfümeride kullanılan frangipani çiçeği genelde parfümün tüm hatlarına sirayet eden zengin akorlarıyla üst veya orta nota olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Plumeria parfümler

Hawaii yerlileri tarafından Lei çiçeği olarak da anılır.


Türkiyede fitne ağacı veya hint mabet çiçeği olarakta bilinen plumeria esasında Pasifik Adaları, Karayipler, Güney, Orta Amerika, Meksika'nın sıcak tropikal bölgelerinde sıklıkla yetişen ve bir çok türü olan frangipani ağacının çiçekleri beyaz, sarı, pembe, kırmızı veya turuncunun çeşitli tonlarında açan güzel çiçekleri çelenklerde bile kullanılır.



Doğal:

Hasas çiçeklerinin parfümeride kullanımı için genelde absolute extraction damıtma tekniği ile elde edilen saf esans aslında bağlı olduğu plumeria türüne göre değişkenlik gösteren yasemin, sucul gül, gardenya, ananas, erik, bourbon vanilyası, turunçgiller, olgun muz, tatlı ylang ylang, üzüm, hindistan cevizi, zencefil, sümbülteberin kremsi tatlı yönleri, baharatlı şeker yanığı ve adeta pembe sakızlı tatlı sarı meyveli notaları anımsatan baş döndürücü güzellikte karmaşık aromalar içeren sarı veya kahverengi esanslar elde edilir.

Frangipani içerikli parfümler

Frangipani parfümlerde lüks tropikal çiçeklerin gür kokusunu temsil eden eşsiz aromasıyla dünyanın en güzel kokulu ilk 10 çiçeği arasında gösterilmiştir.

Sentetik:

Doğal esans elde etmenin maliyetinden dolayı parfümlerdeki frangipani kokusu genellikle sentetik aroma bileşiklerinin bir karışımıyla elde edilir.



Parfümcüler frangipani akoru hazırlamak için çiçeğin görkemli ve karmaşık aromasını tüm egzotik dolgunluğuyla koku benzerliğini yakalamayı hedeflerken aynı zamanda kremsi, kadifemsi hissiyatlar için laktonlar ve çiçeğin doğal tatlı ve baş döndürücü kokusu simüle edilerek parfümlerde bütünsellikten kopmayan çiçeksi ve meyveli notalar açığa çıkartılır.


Çağdaş batı parfümerisinde frangipani kullanımı, koku kompozisyonlarına egzotik ve duyusal bir boyut kazandırılmakla birlikte aynı zamanda uzak diyarların ve cennetin cazibesine duyulan hayranlığının hipnotik betimlenmesidir.


Frangipani içerikli parfümler:

Chantecaille Frangipane

Diane von Furstenberg Diane

Kenzo Kenzo Amour Florale

Ormonde Jayne Frangipani

La Dompteuse Encagée Serge Lutens


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page