top of page

Headspace

Teknoloji, son yıllarda kokuları saptama ve parfümlerin yapılma şeklini büyük ölçüde değiştirdi.

Headspace teknolojisi, egzotik bir çiçeğin doğal ortamındaki koku örneklerini almak için kullanılan ve bitkinin kimyasal bileşenlerini analiz etmek için en kolay ve kesin yöntem haline getirdi.

Çiçekten ve çevresinden gelen uçucu bileşikler, bir Gaz Kromatografı Kütle Spektrometresinde analiz edilen ince bir silikon tel üzerinde yakalanır. Bu daha sonra üretilen tüm bileşen moleküllerin, kokunun bir 'fotoğrafı' gibi davranan bir veri çıktısını oluşturmasını sağlar.

Son 20 yılda parfüm kimyagerleri koku çeşitliliği paletine daha da geniş bir koku yelpazesi eklemek için yenilikçi yeni teknolojiyi olarak kullanımı amaçlandı ve daha önce hiç koklanmamış bakir kokular tasarlamaya olanak sağladılar.


1980'lerde, koku tasarımı International Flavours & Fragrances (IFF), neredeyse tüm kokulu nesnelerin uçucu moleküllerini saptanmasının yeni bir yolunu icat etti. Headspace teknolojisi olarak adlandırılan teknoloji, sektörü tamamen değiştirdi.

Headspace, Bir kokunun bileşenlerinin anlık görüntüsünü alan ve bir laboratuvarda yeniden tasarlanmalarına ve geliştirilmesine izin veren bir kamera gibi davranır.


Headspace öyle bir teknoloji ki antik tapınakların doğal kokusundan tutun gökdelenlerin en tepesindeki kokular ozon, cam, metal ve beton hatta bir uzay mekiğinde sıfır yerçekimindeki bir gül'ün nasıl kokuları yaydığını bile Headspace hepsini saptamıştır.


Diğer bir ifadeyle Headspace teknolojisi, nesne ve çiçek kokularının piyasadaki en güzel ve en gerçeğe doğal ve aslına uygun ve yakın kokular saptanıp tasarlanmasında büyük kolaylıklar sağladı.

80 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ruh Gulab

bottom of page