top of page

Ruh Gulab

DEG BHAPKA & RUH GULAB


DEG BHAPKA & RUH GULAB İLE GÜL YAĞI

 

Hindistan Babür sultanı Cihangir'in karısı Nur Cihan saray hamamında ılık su birikintisi üzerinde yüzen gül yapraklarından salınan minik yağ birikintilerini fark ettiğinden bu yana RUH GULAB dünyada bilinen en iyi gül yağı ünvanını halen korumaktadır.

Efsanevi RUH GULAB gül yağı ve  Babür sultanı

Hintli Müslüman damıtma ustalarının tecrübeli ellerinde DEG BHAPKA distilasyon tekniği ile şekillenen eşsiz gül yağı Hindistanda RUH GULAB yerel adıyla anılan kelime anlamı Farsça "gülün ruhu" anlamını ifade eden bir dizi karmaşık distilasyonla imal edilir.


RUH GULAB hint gül yağı

Günümüz de halen antik DEG BHAPKA tekniği ile elde edilen gül yağları çiçeğin neredeyse orjinal taze kokusundan ödün vermeden ve aroma kaybı olmadan hassas distile prosedürü takip edilerek elde edilen güçlü, tatlı ve tam bir pembe gül kokusu oluşur.


DEG BHAPKA NEDİR: 


Deg: İçine 10 kilogramdan 160 kilograma kadar çiçek, bitki, kök vb. konulan bakır imbiktir.


Bhatti: Odun yakılarak ancak inek gübresi yardımı ile ısı kontrolü yapılan geleneksel bir fırındır.

DEG BHAPKA & RUH GULAB distilasyon

Sarpos: Derecenin üst kısmındaki kapaktır. Alıcılara bağlanmak için açık kanalları olan genellikle tek bir alıcıdır ancak bazen iki alıcının da olduğu görülür.


Chonga: Yalıtım için ipli sicim ile sarılmış bambudan yapılmış içi boş boruların etrafı çamur ile sıvanır ve hava almaması sağlanır.

DEG BHAPKA gül yağı damıtma

Bhapka: Yine bakırdan yapılmış alıcıdır ancak Chonga tarafından deg'e yani damıtıcıya içi boş bir bambu boru ile aynı zamanda bir yoğunlaştırıcı görevi gören sistem bağlantısıdır.

Bhapka içine 5 ila 10 kilogram arası temel malzemesi taban sandal ağacı yağı konur ve Bhapka, Chonga içine bambu borunun etrafına kaba bir bez sarılarak ve itilerek kapatılır.

DEG BHAPKA dan elde edilen RUH GULAB gül yağı

Gachchi: Bir çeşit soğutmaya yönelik içi su dolu havuz görünümlü depo diyebiliriz Bhapka bu havuza konularak buharın ısısını düşürmek için yapılan bir tekniktir.

DEG BHAPKA & RUH GULAB hikayesi

Kuppi: Attar çökeltisi oluşturmak için içine uçucu yağın döküldüğü deri deve derisi şişeye kuppi denir ve yağ içindeki fazlalık nemi emer, deri gözeneklerinden suyun buharlaşması sağlanır ve geride yalnızca attar yani ruh gulab kalır.



14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Enfleurage

bottom of page