top of page
Yazarın fotoğrafıkokuesans.com

Enfleurage

Güncelleme tarihi: 6 Tem

DOĞAL PARFÜMÜN KÖKENLERİNİ YENİDEN KEŞFEDELİM

Enfleurage yöntemi

Antik çağlardan beri uygulanan enfleurage tekniği, 18. yüzyılın başlarından itibaren Fransa'nın güneyindeki Grasse'de enfleurage daha da yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte maalef 1930'ların başında absolite solvent ekstraksiyon damıtma yöntemi gelişmesiyle popülerliğini yitirip unutuldu.


SOĞUK ENFLURAGE ESANS ÇIKARMA

ÇİÇEKLERİN RUHU SOĞUK ENFLURAGE

Çiçeklerin bünyesinde barındırdığı düşük miktardaki doğal hoş kokulu uçucu yağları elde etmek için az oranda yağ içeren hassas çiçeklerin geleneksel olarak buhar ile damıtılması imkansız olan durumlarda kullanılan eski bir yöntemdir.


Enfleurage

Temel prensip, bir yağ bazının temas ettiği çiçeklerden/bitkilerden uçucu kokulu maddeleri absorbe etme yeteneğinde yatmaktadır.



Süreç genelde katı yağa batırılan çiçekler donyağı içinde yavaşca solup kokularını baz yağa emdirilerek sinmesi amaçlanır yaklaşık 30 defa tekrarlanan bu yöntem çiçeğin öz kokulu yağı içine bastıkları katı yağ içinde birikerek az miktarda esans oluşumuna neden olur ancak bu işlem katı yağ içine hapsedilen ve sinen değerli doymuş yağ pomadı oluşumu şeker kamışından elde edilen alkol vasıtasıyla her iki yağı birbirinden ayrıştırılarak en saf, doğal ve çiçeğin hiç bir değişiklik gösterden aynı dalıdaki gibi gerçeğine çok yakın taze kokulu esansı uzun, zahmetli bir teknik ile elde edilir.


 

ÇİÇEKLERİN RUHU SICAK ENFLURAGE

Grasse'de bir zamanlar mayıs gülü, portakal çiçeği ve mimoza için sıcak enfleurage yani "Maserasyon" damıtma tekniği kullanılırdı.

Bu işlem, ısıya daha dayanıklı nispeten yüksek sıcaklıkları tolere edebilen çiçeklerin %75 domuz yağı ve %25 sığır yağıdan oluşan sıvı ve katı yağlara demlenmesini ve 40 ila 60 derece arasında bir su banyosunda ısıtılmasını mümkün kılar.

Çiçekler ısıtılmış yağda tahta bir spatula kullanılarak iki saat karıştırılır. Çiçekler en az 24 saat bekletilerek demlenir ve ardından taze çiçekler ile yeniden değiştirilir.

Güneşin ısısıyla da ısıtılabilen yağlar daha sonra büyük süzgeçlerden geçirilerek geri kazanılıyor ve mendillerden süzülüp filitre edildikten sonra ürünü harmanlayan makinelerinde alkolle yıkanarak esans ayrıştırılır.


 

Enfleurage esans elde etmek

Eksiler

Yüksek maliyetlidir, taze hammaddeye sürekli anında ve zamanında erişim gerektirir, oldukça uzun zamanlı bir prosedüre tabidir, esans yağ verimi düşüktür, sabır ve ciddi bir tecrübeye dayalıdır, üretim aşamasında standart bir oda sıcaklığı


Artılar

Yüksek kaliteli esans elde edilir, esans hiç bir ısıya maruz kalmadığı için kokunun moleküler yapısı bozulmaz ve çiçeğin taze orjinal kokusuna en yakın rayiha elde edilir.


Malzemeler

Yağ: Hindistan cevizi yağı, domuz yağı, balmumu, shea yağı, pirinç kepeği mumu

Çiçek: Yasemin, menekşe, leylak, nergis, sümbülteber, plumeria

Tepsi şeklinde kenarları ahşap cam tabanlı kasnaklar


Enfleurage

Menekşe

Menekşenin narin, zayıf kokusu ve bünyesinde çok az uçucu yağ ihtiva ettiğinden dolayı distilasyonu en zor ve meşakatli yönü menekşe enfleurage olduğu bir gerçektir.

Uygun oda sıcaklığında hindistan cevizi yağına %1 balmumu ve %3 pirinç mumu ilave edilerek oluşturulan katı yağa taze çiçeklerin sezonda ve çok erken sabah saatlerinde toplanır hatta bir sonraki yıl aynı işleme toplamda 200 defa tekrar edilerek iki yıl boyunca güçlü kokulu pomad oluşturmak için çiçekler sürekli yağa batırılır ancak bu süreç hassas çiçeklerde çürüme ve küf oluşumunu önlemek için 24 saati aşmayan bekletme süresi ile sonuçlanır.


menekşe enfleurage










104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bitkisel Misk

Kış Notaları

Parfüm Simyası

Kommentare


bottom of page