KOKU
Tiyoaseton
Yeryüzünün en kötü kokulu maddesi 1889 yılında Almanya Freiberg lavoratuvarlarında tesadüfen keşfedilen C3H6S kimyasalı laboratuvarın 750 metre etrafındaki herkesi etkilenerek saniyeler içerinde kusarak bayılmasınan sebeb olan tiyoaseton adında bir organosülfür bileşiğidir.
İnsan vücuduna fiziksel bir zarar vermemesine rağmen adeta dehşeti yaşatan kokusu 1967 yılında ingiltere'de gerçekleşen, bir laboratuvar kazası sonucu tiyoaseton saklanan tüplerden birisinin kapağı yerinden çıkmasıyla 180 metre mesafede çalışan diğer görevlileri saniyeler içinde mide bulantısı ve kusma ile sonuçlanmıştır.
Keşedildiği yıllarda yapımı kolay olmayan bu kimyasal sadece -20 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda sıvı biraz daha ısınırsa bir araya toplanarak beyaz bir katıya dönüşen tritiyoasenton açık havada yaptıkları bir deneyle sadece bir damla tiyoaseton damlatmalarına rağmen yaklaşık 10 saniye içinde metrelerce uzağındaki gözlemciyi bile etkilediği tespit edilmesinden sonra bilim dünyası bu kimyasal ile uğraşmayı bırakmıştır.
Koku bombası
Yapılış amacı aslında temizlik ürünlerini test etmek için askeri umumi tuvaletlerinin kokusunu taklit edecek şekilde tasarlanmıştır.
1998 yılında Monell Chemical Senses Center bünyesinde psikolog Pamela Dalton tarafından savunma bakanlığı için geliştirilen ve adını koku çorbası koyduğu bu çok etkili kimyasal formül Mary Roach, 2016 tarihli “Grunt: The Curious Science of Humans at War” adlı kitabında çürüyen soğan tahtındaki şeytan olarak tanımlamıştır.
Comments