Vaccinium myrtillus
Yaban mersininin anavatanı Kuzey Amerika'dır.
Yaban mersini notasının parfüm dünyasına girişi 20. yüzyıla kadar mümkün değildi. Dolayısıyla, bu küçük, koyu mavi meyvenin özünü simüle etmek ve kokuyu yakalamak ve bu kokuyu parfümlerde başarılı bir notaya dönüştürme görevi, parfümcüler için uzun süredir heyecan verici bir hedef olmuştur.
Yaban mersini notasının bu kadar anlaşılması zor olmasının nedenlerinden biri de karmaşık ve belirgin olmayan doğasından kaynaklanmaktadır.
Yaban mersini kokusunun hem hafif olması hem de kolay değişmesi, kokuyu değiştirmeden parfümlerde kullanımını zorlaştırmaktadır.
Parfümcüler, duyulara hoş gelen ve uzun süre kalıcı senfoni notası tasarlamak için yaban mersininin özünü diğer notalarla karıştırarak doğal melanj izolatlarla yakalamaya çalıştılar.
Yaban mersini kokusunun kimyası, çeşitli moleküllerin komplex bir etkileşimidir. Yaban mersinin doğal kokusu esterler, ketonlar ve terpenlerden oluşur ve meyveli, yeşil ve odunsu notaların hassas bir kombinasyonudur.
Yaban mersini kokusunun önemli rol oynayanlar arasında yumuşak, çiçeksi bir dokunuş veren linalool ve yeşil, hafif odunsuluğundan sorumlu olan bileşen α-terpineol yer alır.
Yaban mersini notasının çok yönlülüğü, bir koku içinde çeşitli roller üstlenmesine olanak tanır.
Bazı kompozisyonlarda, parfüm geliştikçe arka planda kaybolan parlak, mor meyvemsi bir patlama sağlayarak üst nota görevi görür. Ayrıca parfümün genel profiline derinlik ve boyut katan destekleyici bir notadır.
Parfümlerde kullanılan yaban mersini mayhoş reçelli, zengin, orman meyveli tatlı mor meyvemsi nüanslarına sahip enfes bir üst notadır.
Yaban mersini içeren parfümler
Jo Malone Wild Bluebell Cologne
L’Artisan Parfumeur’s Mûre et Musc Extrême
Atelier Cologne’s Blanche Immortelle
Guerlain’s Insolence Eau Glacée
Tom Ford Violet Blonde
Comments