top of page

Yapay zeka ve koku

Kokuları Işınlanmak mümkün mü ?

Kokuları Işınlanmak mümkün mü ?

Çocukluğunuzun geçtiği eski evin yakınında yetişen iğde ağacının kokusunu dünyanın her hangi bir yerinden hissetmek


Denizde kaybolan denizcileri konu alan bir film izlediğin bir sahnede esnasında okyanusun yosunlu tuzlu su kokusunu ciğerlerinize çekmek.


Yıllar önce ölen çocuğunuzun kokusunu adeta yanı başınızda hissetmek gibi


Eski türbe ve camilerin o manevi kokusunu kalbinizde Haşr etmek


Yapay zeka ve koku

Kulağa çok fantastik geldiğini biliyorum


Bu, teknoloji dünyanın bir yerindeki kokuyu saptayıp yine bir başka yerinde oluşturmayı amaçlayan Osmo laboratuvarlarındaki teknolojik bir gerçeklik haline gelme aşamasının ilk evre temellerinin atıldığını şimdiden söyleyebiliz.


Teknolojinin klasik laboratuvar tetkilerini de aşarak insanların gelecekte kokuları dijitalleştirilmesini mümkü kılan gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor.


Teknolojinin klasik laboratuvar tetkilerini de aşarak insanların gelecekte kokuları dijitalleştirilmesini mümkü kılan gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor.

Çalışma prensibi:

Kongo ormanlarının derinliklerinde çok nadir bir orkide çiçeğinin kokusunu Gaz Kromatografı Kütle Spektrometresi GC/MS olarak adlandırılan çok hasas mobil sensörler yardımı ile kokunun tam ve hatasız moleküler bileşen haritasını tespit edip detaylı analiz ederek uydular aracılığı ile verileri anında Ankaradaki bir laboratuvarda bulunan yapay zeka destekli yeni nesil akıllı algoritma koku yazıcılarında yeniden oluşturulabilmenin bir yolu bulunduğunu hayal edin.


Osmo'ya göre bu gelişme dünyanın tüm kokularını ışınlama yolunda önemli bir ilk adımı olduğu ve hedeflerinin elma, lavanta ve bal peteği karışımı gibi kokuların bir kombinasyonunu ışınlamak olacağını ifade eden şirket yetkilileri dijital yazıcının şimdilik buzdolabı büyüklüğünde ve manuel kullanıma elverişli olmasından kaynaklı handikapları zaman içinde arge ile geliştirilerek hiç bir insan müdahalesine gerek kalmayana ve tamamen taşınabilir mobil hale gelinceye kadar tüm bileşenlerin boyutunu ve maliyetini düşürerek günlük hayatımıza entegre olması için çaba sarf ettiklerini ifade ettiler.



31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ruh Gulab

Enfleurage

bottom of page