top of page

Mysore sandal ağacı

Güncelleme tarihi: 30 May

Santalum album


İngilizcede Mysore olarak telaffuz edilen bölge aslında Maisur veya Mysuru olarakta bilinir.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Hindistan'a bağlı Karnataka eyaletinin üçüncü en büyük kentidir. 1399-1947 yılları arasında Maisur krallığı'na başkentlik yapmıştır.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Mysore karnataka bölgesinden elde edilen Sandal Ağacı yağı dünyanın en kıymetli sandal ağaç yağlarından kabul edilir.



esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Dünya genelinde her geçen gün hint sandal'a olan talep Hindistan'da kaçak ağaç kesimi ve aşırı hasat neredeyse yok olmanın eşiğine getirdi.



Santalum album cinsi ağaç günümüzde Hindistan devleti tarafından sıkı tekbirler alınarak korunuyor.

esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Hint sandal ağacının dünya genelinde bu kadar fazla talep görmesinin sebebi diğer sandal ağaçlarına göre eşsiz aromasından kaynaklıdır.



Ağacın eşsiz koşullarda elde edilme yöntemi ile meşakatli yolculuğu hintli ustaların maharetli engin tecrübelerinle birleşince hikayenin neden bu kadar önemli olduğu açıklıyor.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Kesilen Mysore Sandal Ağacı damıtma öncesi ağaçlarının kabukları soyulmadan önce en az altı ay açık ortamda dinlendirilir.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Kabukları soyulduktan sonra ağaçlar üç ana bölüme ayrılırdı; alt gövde/kök bölümü, orta gövde ve dallar, her bölüm kendi belirgin kalitede yağını üretir.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Bir ağacın dallarından üretilen yağ daha koyu bir akçaağaç sarısı rengine sahip olurken, orta gövdeden üretilen Yağ, biraz daha açık renkli, soluk sarı bir Yağ üretmiştir. Alt gövde ve kök bölümünden üretilen en kaliteli yağ, en soluk renk tonlarıyla neredeyse şeffaf olacaktır.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Kozmetik ve parfümler için buhar damıtma yöntemi ile elde edilen saf yağı en az 40-50 yaşında olgun bir sandalın kök kısmından damıtılır. Sandal ağacı ne kadar yaşlı ise kök kısmından elde edilen yağ o kadar kaliteli ve kıymetlidir. Ayrıca Kaliteli Sandal Ağacı yağı, ahşabın derecesine, damıtma süresinin uzunluğuna ve damıtıcının deneyimine bağlıdır.



esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık
Sandal ağacı yağı, aroması erkeklik hormonu olan androsterona benzediği için dünyada afrodizyak olarak kabul edilmiştir.

Hint sandal ağacı yağı aynı zamanda alternatif tıbbi ürün olarakta kullanılmıştır.

esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Hint sandal ağacı En az 4000 yıllık kullanımı ile en uzun süre kalıcı parfüm malzemesidir. Ayrıca geleneksel tütsü, parfüm, süs eşyası ve mumyalama malzemesi olarak kullanılırdı.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık
Sandal ağacı yağı

Tüm formlarıyla Hint Sandal Ağacı, Doğu'nun ruhani geleneklerinde birçok farklı şekilde kullanılır ve meditasyon, zihni sakinleştirme ve odaklama için ikonik bir kokudur. Pagan tapınaklarda tütsü olarak veya kişisel sunaklarda kullanılır. Sandal ağacından her türden tanrı oyulur, ardından bir tapınağa veya tapınağa yerleştirilir veya ev sunağına yerleştirilir.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık


Sandal ağacının yaşlısı makbul olmasının nedeni yaşlı ağaçlardaki santalol bileşeninin çok zengin olmasından kaynaklıdır. Bu bileşen yağ içinde ne kadar fazla ise kalitesi ve değeri o denli iyi olacaktır.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık

Damıtma sonrasında yaşlı ağaç kökünden yaklaşık %78 santalol bulunur bu oran yağın alüminyum tüpler içinde yıllarca bekledikten sonra %95 kadar kendiliğinden zenginleşerek ekonomik değeri artar. Düşük santalol oranlarıdan dolayı genç diri sandal ağacı yağı ekonomik değeri düşüktür.


esans, koku, parfüm, uçucu yağ, parfüm ansiklopedisi, dogal kokular, botanik parfümeri, distillation, oudh oil, agarwood oil, musk oil, sandalwood oil, ambergris, gül yağı, geleneksel parfümler, misk ve amber, parfüm notaları, parfüm yapımı, parfüm bileşenleri, amber, misk, attar, vegan parfümler, Sandal ağacı, Gyrinops agarwood, esanscılık


Günümüzde orjinal mysore sandal ağacına erişim oldukça zordur. Sadece devlet kontrolünde sıkı tekbirlerle gözlem altında kesilen bu ağaç türünde elde edilen yağ çok kısıtlı olup yağ şişeleri devlet devlet tarfından mühürlenip genelde İngiltere'deki zenginler tarafından satın alınır.


Piyasada mysore sandal ağacı adı altında satılan yağların neredeyse hepsi sadece kötü bir taklitidir.









144 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page