top of page

Güveotu

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2023

Chrysopogon Zizanioides

Parfümlerde adı Vetiver olarak da anılır ve asıl kökeni Hindistan'dır ancak Chrysopogon Zizanioides artık Polinezya, Haiti, Filipinler, Angola, Brezilya, Arjantin, Jamaika ve Reunion adalarında bile yetiştirilmektedir.

Vetiver esans yağı bitkinin güneşte kurutulmuş lifli köklerinden buhar damıtma ile elde edilir.

Elde edilen esans koyu kehribar renginden, zeytin tonlarına, koyu yeşilden, siyahtan kahverengiye değişen bir renk tonuna sahip esansları elde edilir.


Esansın kokusu başlangıçta ağır yoğun nemli topraksı, odunsu ve kök benzeri kokusu, giderek tatlı ve hafif çiçeksi, tatlı ve gür, biraz menekşeyi andıran bir aroması vardır.


Vetiver esansının iki ana bileşeni, hafif, kalıcı, tatlı ve odunsu bir kokuya sahip olmasını sağlayan içinde barındırdığı doğal vetiverol ve güçlü, biraz acı toprak tonuna sahip olmasında sorumlu vetiveron bileşenleri ile ilişkilidir.

vetiver

Günümüzde vetiver, benzersiz kokusu ve sabitleyici özellikleri nedeniyle erkeklerin masculine grubu tüm koku ailesinin neredeyse %8 kadarı parfümlerde kullanılır.


En kaliteli vetiver esansları Hindistan'nın Uttar Pradeş eyaletindeki Aligarh şehrindeki usta damıtıcılar tarafından satılır.


Vetiver içeren parfümler

Tom Ford Grey Vetiver

Hermès Calèche, Eau De Toilette

Le Labo Vetiver 46

Yves Saint Laurent Opium Edition Collector

Perfume Lalique Encre Noire Eau de Toilette


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Enginar

Pelin otu

Ispanak

bottom of page