top of page

Parfüm Toksikolojisi

Sahte parfümlerdeki tehlike


Sahte parfümlerde çok sayıda sağlık riskiyle ilişkili olduğu araştırma çalışmalarında, kokulandırma ürünü kullanılan sentetik kimyasallar alerjenler, hormon bozucular, astım tetikleyicileri, nörotoksinler ve kanserojenler olarak sınıflandırılmıştır.


Sağlıksız koşullarda denetimsiz ve orantısız üretilen sahte parfümlerdeki koku notalarının daha uzun süre kalıcı olmasına yardımcı olan bazı kimyasallar ftalatlar içerdiğini gösteren araştırmalar, kimyasalların %75'inden fazlasının endokrin sistemine olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmıştır.


Kanda bulunan ftalatlar insan vücudundaki hormonlar gibi hareket ederek birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Ftalatlara ilişkin sağlık riskleri başında baş ağrısı, sinüs iltihabı, kaşıntı, burun akıntısı gibi hafif alerjik reaksiyonların yanı sıra hormonal dengesizlikler, organ hasarı, kanser, insan üreme ve gelişimsel güçlüğü, endokrin belirtileri, doğum kusurları ve solunum sorunları, erkek bebeklerde genital malformasyonlar ve inmemiş testisler ve erkeklerde düşük sperm değerleri içerine sebeb olur.


Güzel kokulu her şeyin masum olduğu anlamına gelmediği gibi sahte parfümlerdeki zehirli koku kimyasalları deriden kana geçebilir.


Stiren : Ulusal Toksikoloji Programı ve Ulusal Bilim Akademisi, 2011 yılında stirenin insanlar için kanserojen olması beklenen bir madde olduğunu ilan etmiştir.


Ftalatlar : Araştırmalar, ftalatların, anneleri hamilelik sırasında maruz kalan çocuklarda IQ'yu 6 puan azaltabilen endokrin bozucular olduğunu buldu. Ftalatların kullanımı da çalışmalarda sperm hasarıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca ftalatlar da "obezojen" olarak kabul edilir; bu da metabolizmayı baskılayıp obeziteye katkıda bulunabilecekleri anlamına gelir.


Misk ketonu: Cildi tahriş edici ve hormon bozucudur.5

Benzaldehit : Bu madde bilinen bir narkotik, akciğer ve göz tahriş edicidir. Mide bulantısına, karın ağrısına ve böbrek hasarına neden olur.


Benzil asetat: Bilinen kanserojendir; göz ve akciğer tahrişinin yanı sıra öksürüğe de neden olur.


Kafur: Baş dönmesine, kafa karışıklığına, mide bulantısına, kas seğirmesine, kasılmalara neden olabilir.


Etil asetat: Göz ve solunum yolu tahrişine neden olabilir.


Limonen : Bilinen kanserojendir.


Linalool : Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda solunum bozukluklarına, depresyona ve merkezi sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir.


Metilen klorür : Bu madde aslında ciddi toksik etkileri nedeniyle FDA tarafından yasaklanmıştır; ancak hâlâ sahte parfümlerde "koku" yazan etiketlerde bulunabileceği için yasak uygulanmıyor.



13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ruh Gulab

Enfleurage

bottom of page