top of page

Siyah gül

Güncelleme tarihi: 10 Nis

Rosa odorata Louis XIV


Türkiye Şanlıurfa Halfeti Siyah gül

Türkiye Şanlıurfa Halfeti Siyah gül

Doğal ortamda yetişen dünyada tek gerçek siyah gül Şanlıurfa'nın güney doğu bölgesindeki Halfeti'nin kara gül kendine has rengi ve kokusuyla dünyaca ünlüdür.

Halk arasında Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü gibi farklı isimlerle de anılanır.


Türkiye Şanlıurfa Halfeti Siyah gül ve parfüm

Araştırmalar Halfeti siyah gül hikayesi ne zaman ve nerede başladığına dair tarihi kayıtlarda net bir bilgi olmamakla birlikte aslında ilk Fransa’da yetiştirilmeye başlandığı iddia edilen bu çiçeğin sonrası nasıl Halfeti’ye geldiği, ne zamandan beri bölgede yetiştiği tam olarak bilinmemektedir.

EFSANE Türkiye Şanlıurfa Halfeti Siyah gül

Bazı söylentilerde Türkiye'de ilk siyah gül kestane ağacına aşılanan başka bir gül ile elde edildiği rivayet edilir ancak bu hikayeninde doğruluğu halen kanıtlanamamıştır.

Eşsiz Türkiye Şanlıurfa Halfeti Siyah gül

Halfeti’nin bu güzel gül'ü güzel rengini sadece bu bölge içerisinde siyaha dönüşüyor ve Halfeti dışında yapılan deneylerde güllerin renk değiştirdiğini ancak Halfeti bölgesindeki gibi renginin siyaha dönmediğini sadece koyu kırmızı olduğu gözlemlenmiştir.

siyah gül parfümler

Halfeti siyah gülü aslında tam anlamı ile siyah değildir.

Çiçeklerde bu zamana kadar tespit edilen en koyu mor rengidir.

Mor renk o kadar yoğun ve koyudur ki nerdeyse siyahtır.


siyah gül hakkında

siyah gül

Sadece bu yörede yetişen endemik siyah gülleri tamamen açtıklarında, gülün taç yaprakları koyu şarap ile koyu bordo rengi arasında kırmızı görünmeye başlar, ancak tomurcuklar büyüdüğünde oldukça koyu patlıcan moru rengi gibi mor'dan siyaha dönen en koyu mor diyebiliriz.

parfüm ve siyah güller

Halfeti’nin mikro klima özellikli iklim şartlarında koyu mor'dan siyah çalan emsalsiz renginden sorumlu bölgenin yüksek yoğunluğa sahip toprağın mineralli özel koşullarından ve pH'a tepki veren suda çözünen pigmentlerden olan antosiyanin  ve diğer bir faktör olan Fırat Nehri'nin suyunun da kalitesinden kaynaklı olduğu düşünülüyor.

royal black rose

Siyah gül yöre halkı için günden güne önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte güller asılıp kurutulduktan sonra çiçeklerinden hediye kutularında çay, lokum amaçlı paketlenirken aynı zamanda Penhaligon parfüm markasının İngiltere merkezli kozmetik şirketi, siyah gülün büyüleyici kokusunu parfümlerde kullanım amaçlı tasarladılar.

koku ve parfüm ve siyah gül

Ancak Halfetide yıl boyunca yapılan tüm siyah gül hasadı o gülün saf doğal yağını damıtarak parfümlerde kullanabilecek kadar bol olmadığı ve bu zamana kadar siyah gülden gül yağı elde edildiğine dair herhangi bir bilgi ve kayıt yoktur.

Bu yüzden Penhaligon firmasının siyah gül kokusunu Headspace moleküler analiz sonucu laboratuarda sentetik olarak klon kokusunu simüle ettiği mantığa daha yakındır.


esans ve siyah gül

Siyah renk genellikle hüznü, kötülüğü, matem, umutsuzluğu simgelese de siyah gülün anlamı daha farklıdır.


siyah gülün hikayesi

Vazgeçilmez Kara sevdayı derin aşkı simgeleyen siyah gül, aşıkların birbirlerine verdikleri sözlerin adeta bir nişanesi gibidir.






77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page